La construcció de la Xarxa Gavà educa es contempla dins del marc de les noves polítiques cap a les persones: acostar-se a les necessitats de les persones des de la proximitat i des de la integralitat.
Què diu el Pla d’Actuació Municipal 2008-2011? - Ciutat més cohesionada social i territorialment
- Prioritzen les polítiques adreçades a les persones entenent com a punts claus el treball col·lectiu de la societat civil i l’administració
- Un treball de proximitat per a conèixer i reconèixer virtuts i mancances de les polítiques públiques
- Des d’aquest treball per a aconseguir una societat més justa i igualitària és on pren una importància l’educació en valors
- Entenent com a procés educatiu la participació de ciutadans i ciutadanes en la gestió d’aspectes socials que els preocupa i és del seu interès
Entenem l'educació com:- Potenciadora d’igualtat d’oportunitats i promoció
- Fet col·lectiu on la ciutat i les seves gents tenen un paper principal.
Com a referència d’aquesta perspectiva el PEC ha estat inspirat en la
carta de Ciutats Educadores (Gènova 2004) que proclama:
“La ciutat serà educadora quan reconeixerà, exercirà i desenvoluparà, a més de les funcions tradicionals- econòmica, social, política i de prestació de serveis -, també una funció educadora, en el sentit que assumeix una intencionalitat i una responsabilitat amb l’objectiu de la formació, la promoció i el desenvolupament de tots els seus habitants”.
Treball en xarxa: La ciutat passa de ser escenari per ser un agent educatiu, podent desenvolupar estratègies per esdevenir una ciutat més cohesionada i més justa. Aquesta visió col·lectiva de l’educació ens porta a parlar que tots els agents socials som agents educatius.
Per això es proposa constituir una Xarxa d’agents educatius formada per diferents estaments de la societat. Constituir-nos com a xarxa entre diferents persones i professionals vinculades amb l’àmbit educatiu possibilita un reconeixement a l’acte d’educar cada cop més compartit, més necessari a qualsevol edat i en qualsevol indret.
Treballar en xarxa implica construir espais de responsabilitat compartida, on des del compromís mutu, trobar respostes col·lectives a allò que ens preocupa. Així doncs,s'ha buscar allò que compartim, allò comú per sumar esforços i per tant treballar des de cercles d’influència, és a dir des d’on podem incidir realment. A més creem relacions d’interdependència , on els agents es necessiten els uns als altres, tant per assolir els objectius particulars de cadascun d’ells com per afrontar conjuntament determinats objectius comuns. I sense aquestes relacions d’interdependència, l’assoliment dels objectius particulars i comuns dels diversos agents socioeducatius, així com la qualitat de l’educació, queden perjudicats. Sinó es col·labora, tothom hi perd.
Però per poder treballar en xarxa tal i com es descriu en l’apartat anterior, des de la corresponsabilitat, cal aprendre, perquè treballar d’aquesta manera implica un procés de transformació de les formes de fer i recrear i reconstruir com treballàvem. Aquest procés és un procés educatiu i és participat en tant que sinó no existiria la transformació. Més endavant en l’apartat de metodologia es descriurà la constitució de la xarxa des de l’òptica de procés d’aprenentatge.
Podem extreure del que s’ha exposat anteriorment que el treball en xarxa convida a un treball propòsit, on cadascú i tots poder fer i aportar, i per tant es tendeix a trobar respostes sostenibles i viables dels diferents agents.
Principis guia:- Atenció a la diversitat
- Diversitat familiar
- Educació en valors
- Igualtat d’oportunitats
- Educació de 0 a 100 anys
Com es pot participar?- Adherint-se a la Xarxa Gavà Educa
- Transmetent aquest valors a la pròpia entiat o àrea de referència
- Taula d'Entitats
- Grups de treball