24 de març del 2009

Acte de presentació del llibre "¿Quién fracasó con el fracaso escolar?"

El proppassat dijous 19 David Rabadà, escriptor i professor de l'IES Bruguers de Gavà, va fer la presentació del seu nou llibre ¿Quién fracasó con el fracaso escolar? L'acte va comptar amb la presència de Xavier Esteban, tinent d'alcalde de l'Àrea de Benestar, Família i Educació.


L'escriptor sorprèn pel seu discurs directe i clar, fet amb un convenciment absolut que l'aporta la seva trajectòria com a docent. El llibre analitza el fracàs escolar a partir dels anys 90 i mira d'esbrinar qui va el culpable i la manera de solucionar-ho. Tot i que l’anàlisi de la situació de les diferents reformes educatives parteix d'un punt de vista molt subjectiu, és un llibre que recomanem per la seva decisió i valentia. Va dirigit a pares i mares, professors i educadors, així com a qualsevol persona relacionada i/o interessada amb el sistema pedagògic.



David Rabadà i Vives (Barcelona, 1967) ha rebut diversos premis entre els quals cal destacar el Premi Fundació Eduard Fontseré (1996), el Contxita Bretxa de literatura (1998 i 2000), l'Arbert Pérez Bastardas de periodisme científic (2003), el premi Monólogos de Humor de Radio Club 25 (2004) i el Ciutat de Viladecans de narrativa (2005). És autor de les novel·les Un Déu per als ignorants (2000) i Les cinc cares de la terra (2005) i de l'assaig ¿Educar? Educamos todos (2007).

20 de març del 2009

Procés de preinscripció 2009-2010

A partir del dilluns 23 de març i fins el 3 d'abril es durà a terme als centres educatius de Gavà el procés de preinscripció per el curs 2009-2010 per aquells nens de segon cicle d'educació infantil i ensenyament obligatori. Els ciutadans poden consultar tota la informació disponible, amb els criteris de prioritat en l'admissió de l'alumnat inclosos, al portal de la Generalitat de Catalunya.

http://www.gencat.cat/preinscripcio/index.htm


Gavà educa

12 de març del 2009

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: "Quién fracasó con el fracaso escolar"

Ens complauen a convidar-vos a la presentació del llibre

Quién fracasó con el fracaso escolar
Soluciones desde el aula

de David Rabadà i Vives


L’acte tindrà lloc el dijous 19 de març,
a les 7 del vespre, a la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà
(Plaça Jaume Balmes, s/n)

La presentació anirà a càrrec de Xavier Esteban,
Tinent alcalde de l’Àrea de Benestar, Família i Educació de Gavà

Quién fracasó con el fracaso escolar no és una pregunta, és una afirmació per ajudar a totes aquelles famílies preocupades per l'educació dels seus fills. El llibre posa al descobert quins van ser realment els afectats i els culpables per la davallada del sistema acadèmic. Producte de moltes experiències docents, el llibre també aporta, des de la pràctica i fugint de grans teories, solucions necessàries i viables als problemes educatius vigents perquè no es tornin a repetir mai més.

EL PES DE LES MOTXILLES: ACCIONS PER PREVENIR ELS MALS D'ESQUENA

Davant tot un conjunt de dades que avalen que entre els factors que s'associen al risc de patir mal d'esquena entre els infants i joves es troba l'excés de càrrega -causat sobretot pel transport de material escolar, encara que també està relacionat amb la durada del transport i amb l'estat d’una musculatura de l'esquena que està en creixement- des de l’Àrea de Benestar, Família i Educació de l’Ajuntament de Gavà s’ha iniciat un seguit d’accions per promoure la prevenció dels mals d’esquena dels nostres infants i joves i, amb una visió més amplia de Ciutat Educadora, promovem els hàbits saludables en els centres docents i en l’àmbit familiar.

Davant la creixent preocupació dels pares, de les mares i dels professionals de la salut respecte l’elevat pes de les motxilles escolars que fan servir els infants i joves per transportar el material escolar i els conseqüents riscos per a la seva salut que això pot representar, volem animar a promoure accions dins els centres educatius que puguin incidir en racionalitzar aquest ús. Volem animar també, a donar a conèixer les iniciatives que en aquest sentit promogueu, publicant-ho a l’entorn comú del Bloc de la Xarxa Gavà Educa.

Hi ha centres en els quals els escolars no carreguen sistemàticament el material escolar, sinó que la didàctica de l’aprenentatge a l’aula es basa en l’ús de fitxes confeccionades pels mestres. Els altres centres el que ha fet ha estat adquirir guixetes amb clau, possibilitant que els alumnes no hagin d’emportar-se i portar tots el material escolar de cada dia.

Tot i això, continuem treballant en el tema, fent propostes directes tant en l’àmbit escolar com en l’àmbit familiar.


Mals Costums

1. A l’hora d’anar a comprar una motxilla solem fixar-nos més en la tendència del moment que no en la seva ergonomia. Solen ser motxilles amb les nanses estretes que es claven a les espatlles, i poden interferir en la circulació sanguínia i el sistema nerviós.

2. La majoria dels alumnes porten la motxilla en una sola espatlla, cosa que provoca una asimetria de la càrrega i es flexiona lateralment la columna.

3. També sol ser freqüent que la transportin amb les dues nanses, però recolzada només a la zona glútia, cosa que fa arquejar excessivament la columna.

4. En un intent de voler evitar la sobrecàrrega física de la columna vertebral, els fabricants de motxilles van dissenyar la motxilla-carretó, però com que no s’ha ensenyat als alumnes a dur-la correctament, l’arrosseguen fent una torsió del tronc alterant la seva postura.

5. Les motxilles solen pesar massa, cosa que no els deixa caminar redreçats, i per compensar el pes es corben endavant i això repercuteix amb excessiva tensió sobre la musculatura, lligaments i discos intervertebrals.

6. Solen transportar la motxilla llarg temps al cap del dia, per tant, com més temps passa més tensió sobre la seva esquena.

7. El sedentarisme també afavoreix l'aparició del mal d'esquena, ja que dificulta el desenvolupament ossi normal de la columna vertebral, cosa que comporta una pèrdua de la resistència muscular.

8. Hem de promocionar l’esport i exercici per fomentar la musculatura de l'esquena.

Consells

1. Procurem que les nanses de la motxilla siguin amples i encoixinades.

2. La motxilla s’ha de carregar sobre les dues espatlles, ha de recolzar-se al llarg de tota l’esquena i convindria que tingués un cinturó a nivell de l’abdomen per una millor subjecció.

3. Si s’utilitza una motxilla amb rodes cal triar un disseny que permeti ajustar-la a l’alçada del nen, que sigui lleugera i es pugui dur còmodament empenyent-la endavant.

4. La motxilla no pot sobrepassar el 10% del pes del nostre fill.

5. Ordenem la motxilla col·locant els elements més pesats a prop de l’esquena i mantenint-la permanentment endreçada.

6. Intentem que transportin la motxilla durant el menor temps possible.

7. S'aconsella més l'ús de la motxilla a l'esquena que el de la motxilla de rodes.

8. Cal complir algunes normes d'higiene postural, com seure tan enrere com es pugui a la cadira, amb l'esquena recta i els colzes sobre la taula. Cal evitar estar assegut tot el dia, es recomana anar canviant de postura constantment i és aconsellable aixecar-se cada 45-60 minuts. Una bona actitud pel que fa al posicionament de l'esquena disminueix el risc de patir dolor en el futur.

RESPIREM BENESTAR

Del 9 al 15 de març podeu visitar l’exposició RESPIREM BENESTAR a la plaça Jaume Balmes, davant de l’Ajuntament. La majoria de les ciutats i metròpolis del món tenen nivells elevats de contaminació. L’entorn metropolità de Barcelona no n’és una excepció. És per aquest motiu que us convidem a conèixer l’estat de salut de l’aire de l’àmbit metropolità, les mesures que s’estan duent a terme per tal de millorar-lo, i a reflexionar sobre l’impacte que té sobre la qualitat de vida de les persones que hi viuen.


Es poden concertar visites guiades per a grups (25-30 persones) d’una hora de durada, trucant al 93 851 51 58.