30 de novembre del 2009

I CONGRÉS DE PRÀCTIQUES EDUCATIVES INNOVADORES AL BAIX LLOBREGAT



Els passats dies 27 i 28 de novembre el Departament d'Educació de la Generalitat va organitzar el primer Congrés de pràctiques educatives innovadores del Baix Llobregat. A les jornades, que van tenir lloc a l’Edifici Cúbic de Viladecans, es van exposar diferents experiències educatives dutes a terme en els centres escolars del territori. El Congrés es va celebrar coincidint amb l’Any Europeu de la Creativitat i la Innovació. La presentació pública va anar a càrrec del conseller d’Educació, Ernest Maragall i la directora dels serveis territorials del Baix Llobregat, Olga Adroher.

Gavà va presentar 14 pràctiques educatives de 10 centres educatius, sobre un total de 302 experiències:

AHD (aula hospitalària de dia) Hospital de Dia de Gavà
Marc i models d’intervenció educativa en un Hospital de Dia per a adolescents

Col·legi La Inmaculada Concepción
La Unitat de Suport a l'Educació Especial (USEE) a l'educació secundària

Escola de Gavà
Pares i mares a l'aula de pàrvuls

Escola Jacme March
Paul Klee: color i sentiment
Visual and plastic elements in rural and urban architecture

Escola Juan Salamero
Coordinació de primària i secundària de Gavà i Begues

Escola L'Eramprunyà
El medi ambient: reciclem el nostre paper
Estudiem, analitzem i imitem pintors famosos
Laboratori de ciències amb suport TIC

Escola Marcel·lí Moragas
Tallers de plàstica en educació infantil i cicle inicial

Institut de Bruguers
Fem teatre en català
Parlant fem nous amics

Institut El Calamot
Gestió de centre: grup impulsor

Llar d'infants Josep Pallach
La maleta dels contes


Des de la Xarxa Gavà Educa volem recolzar i difondre aquests tipus d'iniciatives que representen un gran reconeixement públic a la bona tasca educativa dels docents i dels centres, que sovint resta restringida al propi centre educatiu.

La iniciativa permetrà que aquest coneixement compartit entre el professorat faci possible una millora progressiva del sistema educatiu. Per això, una de les finalitats d’aquesta iniciativa és crear una xarxa de pràctiques educatives innovadores entre els diferents centres i docents del servei territorial.

Tota la informació sobre el Congrés

La conferència marc en TV


UN OBJECTIU A L’ÀFRICA. INTERCANVI CULTURAL ENTRE GAVÀ I GARMI





“Un objectiu a l’Àfrica” és un projecte de cooperació internacional que es desenvolupa en la comuna rural d’Hombori, a Mali (Àfrica), el tercer país més pobre del món.

Amb la finalitat de difondre i posar a l’abast el món de la imatge en aquella regió, l’estiu passat es va endegar un projecte de desenvolupament formatiu a traves de tallers sobre llenguatge àudio-visual i de projeccions diàries de cinema en diferents poblats de la comuna. D’aquesta manera han començat a apropar-se i apoderar-se d’uns mitjans i d’un llenguatge que fins ara desconeixien o dels que solament eren receptors. Ara començaran a utilitzar el llenguatge àudio-visual ells mateixos per descriure, fer visible i construir la seva pròpia realitat.

Per aconseguir aquesta finalitat i fer més sostenible el projecte, s’ha establert un marc real d’intercanvi cultural i interescolar entre els alumnes del CEIP l'Eramprunyà de Gavà i els alumnes de l'École Fonamentale “Juan González Salmerón” de Garmi, tot amb el recolzament dels seus professors i de tota la comunitat educativa en general. La intenció és crear un pont de comunicació on els emissors i receptors siguin els alumnes i el canal de comunicació la imatge. A través del llenguatge àudio-visual els nens i nenes dels dos continents poden explicar-se com estudien, com juguen, com viuen, com és per ells el món i quins són els seus interessos, tot des de la perspectiva d’una mirada infantil. Pels nostres infants suposarà un treball significatiu d’educació en valors i foment dels drets humans, la pau i la solidaritat. Pels infants de Garmi serà un impuls a la seva voluntat d’aprendre i una capacitació que, ben segur, els ampliarà opcions de futur.

Un projecte en tres fases

El projecte es desenvolupa en tres fases. La primera es va realitzar a Mali els passats mesos de juny i juliol, en què els alumnes de l’escola del poblat de Garmi van veure per primera vegada l’entorn escolar i els nens i nenes del CEIP l’Eramprunyà a través d’un film gravat a casa nostra. De la mateixa manera, els alumnes de Gavà han vist les primeres imatges d’aquell poblat, de la seva escola i dels infants a través d’una exposició interna al CEIP Eramprunyà i de l’exposició àudio-visual i documental de la biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.

Actualment s’ha començat la segona fase, que durarà tot el curs escolar. És la fase on els veritables actors i protagonistes són els alumnes, gràcies a un sistema de correspondències per a la mútua coneixença a nivell personal i cultural, fent ús del llenguatge àudio-visual per a comunicar-se. Hauran de pensar què volen comunicar, enregistrar imatges, seleccionar-les, comentar-les en grup i escriure la intencionalitat. A la vegada, rebran les fotografies que han fet els seus companys de l’altre país, tot un material per investigar, analitzar, interpretar, valorar i fer propostes d’estudi o projectes que podran treballar des d’un enfocament interdisciplinari i col·laboratiu.

A l'última fase tots els participants faran una valoració del que els ha suposat col·laborar en aquesta experiència, exposaran les seves expectatives de continuïtat i els seus projectes personals de canvi. Des del CEIP l’Eramprunyà s’haurà fet un treball transversal durant tot el curs i a tots els nivells sobre els Drets dels Infants i, fruït d’aquest treball i del propi intercanvi, es farà una exposició final. Amb aquest projecte hauran preparat una terra plena de llavors humanes amb voluntat de treballar per ampliar els seus drets, les seves capacitats i les seves oportunitats. A Gavà i a Garmi.

Intercanvi escolar_ Mali_Català from Octavi Royo on Vimeo.



Algunes fotografies de la primera fase del projecte















27 de novembre del 2009

EL CB GAVÀ GUARDONAT ALS 1rs PREMIS NACIONALS SPECIAL OLYMPICS CATALUNYA


Des de la Xarxa Gavà Educa volem felicitar al Club de Bàsquet Gavà per haver estat guardonat amb el "Premi al Compromís Solidari", dintre dels Primers Premis Nacionals Special Olympics Catalunya.

El jurat ha destacat els valors que fan del C.B. Gavà un club diferent. Entre tots ells està el fet que és l'únic club de Catalunya que té dos equips federats amb disminuits psíquics. L'entitat porta més de set anys treballant amb aquest col·lectiu i la iniciativa va sorgir dintre d'un projecte de col·laboració amb l'escola d'Educació Especial Maria Felip de Gavà. A més, el club va ser l'encarregat d'organitzar el Campionat de Catalunya Acell Special Olympics al 2007 (conjuntament amb l'Ajuntament de Gavà i la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics-ACELL), un campionat que encara avui dia es recorda per tothom com un dels millors que mai s'han realitzat degut a l'extraordinària organització i al compromís i col·laboració del voluntariat. El C.B. Gavà també mostra el seu compromís amb altres col·lectius, com és el cas del nouvinguts, als quals beca per tal que gaudeixin de la pràctica de l'esport i s'integrin més fàcilment a la ciutat.

Dintre de la Jornada, que tindrà lloc el 29 de novembre a Barcelona, es desenvoluparà la XII marxa Special Olympics-APPS-ACELL, a la qual participaran més de 250 socis del club, així com simpatitzants i ciutadans de Gavà.






Per altra banda, el passat 13 de novembre, el C.B. Gavà també va estar premiat, conjuntament amb 164 entitats esportives més, amb el Trofeu Campions dintre de la seva 26a edició. El diari esportiu Mundo Deportivo i El Corte Inglés, van retre homenatge a clubs que la campanya anterior van pujar de categoria o van guanyar a la màxima divisió. Més informació...



VISITA DE L'ALCALDE AL COL·LEGI SAGRADA FAMÍLIA

El dijous 26 de novembre, l'alcalde de Gavà Sr. Joaquim Balsera, va respondre a les preguntes dels alumnes de secundària del Col·legi Sagrada Família.


Amb l'objectiu d'afavorir el coneixement mutu entre l'Alcalde i els joves de la ciutat i de potenciar el sentiment de ciutadania entre els escolars, l'activitat que ofereix la Guia Educativa L'alcalde va a l'escola, que es troba dintre del programa "Fem escola, fem ciutat", esdevé un espai immillorable per fomentar entre els joves l'interès per l'actualitat informativa de la nostra ciutat.



L’IES EL CALAMOT, EXEMPLE DE BONES PRÀCTIQUES

L’IES El Calamot va participar activament al Ir Congrés sobre l’Èxit Educatiu i Autonomia de Centre, celebrat del 23 al 25 de novembre a Barcelona.

El congrés va aplegar 800 persones de l’àmbit professional educatiu de totes les Comunitats Autònomes que van poder compartir i difondre actuacions i bones pràctiques. També va servir per reflexionar sobre les claus d’èxit educatiu i per aprofundir en l’autonomia de centre com a un instrument per qualitat del sistema educatiu.

Les jornades també van incloure la visita a alguns dels centres que apliquen el Pla d’Autonomia de centres o bé desenvolupen el projecte per a la millora de la qualitat dels centres educatius, engegats pel Departament d’Educació. L’IES El Calamot va ser un dels centres escollits en acollir les dues experiències.

Una seixantena de congressistes van conèixer “in situ” pràctiques d'èxit i autonomia que impulsa l’institut de Gavà a partir de tres tallers, un sobre gestió del centre, un altre sobre la millora de la cohesió social, i un tercer sobre projectes innovadors i noves tecnologies.

Més notícies

L´IES El Calamot, primer centre de Gavà que incorpora els llibres digitals i implementa la llengua anglesa en altres matèries







ÈXIT DE L'ACTIVITAT UNA POSTAL PELS NOSTRES DRETS



L'intercanvi de postals entre els infants de les escoles de Gavà ha estat un èxit. Han participat un total de 515 alumnes de Primària de cinc escoles.

Les postals es van treballar a classe entre el 9 i el 17 de novembre, i l’intercanvi es va produir el dia 19 per tal que el dia 20 cada nen/a tenir com a regal la postal d’un altre infant de la ciutat de la mateixa edat. L'organització de l'activitat ha permès, doncs, que tots els grups que van participar hagin pogut tenir com a recompensa el canvi de postals amb un altre centre.

La valoració ha estat positiva, no només per la bona coordinació i predisposició entre els centres, sinó també per la finalitat de l’acció, pel gest de participar en una activitat en comú entre 5 escoles i per la transmissió de valors i continguts de la Declaració Universal dels Drets dels Infants mitjançant unes postals que contenen dibuix i text.

Per altra banda, volem agrair a les escoles la seva participació, doncs som conscients dels problemes de calendari que totes elles tenen.


4 de novembre del 2009

Trobada d'intercanvi d'experiències PEC





La Diputació de Barcelona ha organitzat per el pròxim dissabte dia 7 de novembre a l'Institut del Teatre de Barcelona la II Trobada del Compromís Cívic amb l’Educació, on participaran més de 30 municipis de la de la Província de Barcelona compromesos amb els projectes educatius de ciutat.

La Trobada vol ser un reconeixement a totes les persones que desinteressadament participen en els projectes educatius de ciutat (PEC), persones que amb la seva actuació treballen per la millora de l’educació a les seves ciutats o pobles.

Serà una activitat lúdica per conèixer els projectes dels pobles i ciutats que treballen el seu compromís educatiu des de la perspectiva local i per mostrar el valor dels PEC com a eina de transformació dels municipis.

Consulta tota la informació sobre la trobada

2 de novembre del 2009

Gavà commemora el 50è Aniversari de la Declaració Universal dels Drets dels Infants




Del 9 al 20 de novembre

Amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi d'experiències i potenciar el coneixement, la reflexió i la presa de consciència dels infants de la ciutat, tots els alumnes de primària de la ciutat podran crear la "Postal dels nostres drets". Els professors treballaran amb l'alumnat la Declaració Universal dels Drets dels Infants i cadascun d'ells dissenyarà una postal mitjançant un dibuix i un text reflectint un dels drets. Les postals s'intercanviaran amb les que hagin elaborat alumnes d'un altre centre.


Del 16 al 20 de novembre

Elaboració cooperativa d'un mural que s'ubicarà a la recepció de les piscines municipals. En aquest mural es podran veure els noms dels escolars de la nostra ciutat dibuixats per ells mateixos. La temàtica escollida enguany està basada en el Principi 3 de la Declaració Universal dels Drets dels Infants, on es diu que “l’infant té dret, des de la seva naixença, a un nom i a una nacionalitat”.


Dissabte 21 i diumenge 22 de novembre

Gratuïtat de l'Espai Maragall, les piscines municipals i l'accés al Parc Arqueològic per als infants de fins a 12 anys.


Dissabte 21 d novembre, a les 16.30 hores

Acte de celebració dels drets dels infants a la Plaça de Jaume Balmes. Els esplais de la ciutat i d'altres municipis organitzaran un espectacle on explicaran un dret de la declaració en forma de conte, cançó, representació o lectura. Un grup d'animació s'encarregarà d'amenitzar l'espectacle. Els assistents podran gaudir d'una xocolatada.


Diumenge 22 de novembre, a les 12.30 hores

En Roc i la Mina, un nen i una nena que visqueren a Gavà fa 6.000 anys explicaran contes que ens traslladaran a la prehistòria i desvetllaran alguns dels secrets de les mines de Gavà. Aquesta activitat està adreçada a famílies amb nens i nenes a partir dels 4 anys i serà el complement ideal per gaudir de la descoberta del Parc Arqueològic.


Declaració Universal dels Drets dels Infants

Declaració Universal dels Drets dels Infants (per a nens i nenes, resumida i en llenguatge senzill)