12 de juny del 2008

Què és la Xarxa Gavà Educa?

La filosofia de la Ciutat Educadora entén l’educació com quelcom que va més enllà dels propis centres educatius: l'educació és cosa de tota la ciutat i és el capital social de la seva ciutadania. La ciutat s’entén com un agent educatiu permanent i plural; una ciutat que es relaciona amb el seu territori amb l’objectiu d’aprendre i enriquir la vida dels seus habitants. El dret a la ciutat educadora és una garantia rellevant dels principis d'igualtat, justícia social i d'equilibri territorial entre totes les persones, proporcionant una especial atenció a la formació, la promoció i el desenvolupament de tots els seus habitants.

La diversitat és inherent a les ciutats actuals i se'n preveu un major increment en el futur. Per això, un dels reptes de gavà com a ciutat educadora és promoure l'equilibri i l'harmonia entre identitat i diversitat, tenint present les aportacions de les comunitats que la integren i el dret de totes les persones que hi conviuen a sentir-se reconegudes des de la seva pròpia identitat cultural potenciant la igualtat d’oportunitats.

És en aquest sentit que el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) presentat l’any 2007 és un element més dintre del procès de construcció de Gavà com a ciutat educadora. A partir d’aquest procés de participació i responsabilització que va implicar el conjunt de la societat de Gavà, va sorgir la idea, entre moltes d’altres, de crear una xarxa educativa integrada que esdevingués fonamental per relacionar centres educatius, famílies, entitats culturals, associacions de lleure i el conjunt de la ciutadania. El Projecte Educatiu de Ciutat va expressar el convenciment de que tots els ciutadans i ciutadanes de Gavà, des del seu àmbit d’incidència més pròxim, també eduquen.

Així, doncs, l’eina que es presenta ara és la Xarxa Gavà Educa, un conjunt d’agents integrats per diferents estaments de la societat gavanenca i vinculats a diferents àmbits que accepten els compromissos del PEC i de la Carta de Ciutats Educadores. L’objectiu de la Xarxa Gavà Educa és que, des del compromís i la responsabilitat, s’actuï per fer de Gavà una ciutat educadora més cohesionada territorialment i social, potenciant tots els seus recursos educatius, mitjançant:

- La creació d’espais de treball i de pensament col·lectiu per poder abordar aspectes educatius d’interès comú i elaborar propostes que facin de Gavà una Ciutat més Educadora.

- Possibilitar espais de col·laboració i coneixement entre tots els actors implicats a la ciutat en matèria educativa.

- Compartir esforços i recursos per tal d’optimitzar les propostes educatives de la ciutat.