11 de març del 2011

ACORD DE COL·LABORACIÓ ENTRE L'AJUNTAMENT I LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA


El dijous 10 de març es va donar a conèixer el conveni de col·laboració que l’Ajuntament de Gavà i la Universitat Politècnica de Catalunya formalitzaran per tirar endavant el projecte Mart XXI, que plantejarà el treball de recerca de com dissenyar una suposada colònia humana al planeta vermell amb l’objectiu de despertar les vocacions científiques i tecnològiques entre els nois i noies de 3r i 4t d’ESO. L’alcalde, Joaquim Balsera, ha expressat la seva satisfacció per “poder tirar endavant aquesta idea, que fa diana en la millora de l’educació que és una de les prioritats de l’actual equip de govern”. Balsera ha defensat la col·laboració amb la UPC, per poder formar persones preparades que puguin liderar projectes en empreses potents i innovadores. Balsera ha recordat que "el projecte de l’Espai Ambiental dels Joncs neix, justament, amb la filosofia de promoure la creació de noves activitats econòmiques potents i basades en la innovació que requereixen forçosament de professionals ben preparats, d’aquí la importància de mantenir un estret vincle amb la UPC", com ja s’havia produït en el passat, com per exemple en l’estudi de la malaltia que durant un temps va afectar l’espàrrec de Gavà. L’Alcalde ha afirmat estar “convençut que tenim per davant un molt bon futur econòmic i que la formació serà cabdal per desenvolupar-lo”.

Mart XXI es traduirà en un projecte de recerca que portaran a terme 36 estudiants de set centres de la nostra ciutat, (els instituts El Calamot i Bruguers, i els col·legis Sagrada Família, Santo Ángel, Bon Soleil, San Pedro i Sagrat Cor), distribuïts en 8 grups diferents que desenvoluparan treballs experimentals a seu de la UPC en temàtiques com la robòtica, les telecomunicacions, la producció alimentària i l’obtenció i distribució d’aigua, entre d’altres vessants, amb l’objectiu de recrear un espai on la vida humana sigui possible a Mart. El delegat del rector de l’UPC del campus del Baix Llobregat, Daniel López, ha admès que “el treball s’orientarà com un joc adreçat a joves triats per la seva capacitat de treball però que estan desmotivats”. López ha explicat que el projecte, que compta també amb el suport econòmic de la Diputació "ha donat molt bons fruits en el passat i la majoria de participants han seguit estudiants”.

A Mart XXI, que suma ja la seva segona edició, els estudiants de Gavà compartiran experiència amb altres 28 joves estudiants de Sant Vicenç dels Horts. El projecte es desenvoluparà durant cinc sessions, a partir del 21 de març, i amb una periodicitat de dues setmanals. En concret, sʼha fixat una sessió introductòria, tres sessions de treball i una final al campus. Així mateix, està previst una trobada amb les famílies per tal que els nois i noies exposin les conclusions dels seus treballs.