20 de juliol del 2009

Aprendre a la escola 2.0

Construint ciutats educadores

"Construint ciutats educadores"
Diputació de Barcelona
Àrea d'Educació

Consulta el pdf

Recursos

"Aplicación interactiva para favorecer el aprendizaje de la lengua inglesa desde los primeros años"

10 de juliol del 2009

Experiències educatives

1r Premi Nacional d'Experiències Educatives Josep Pallach
"Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència"
CEIP El Roure Gros Santa Eulàlia de Riuprimer (Barcelona)

2n Premi Nacional d'Experiències Educatives Josep Pallach
"Descobrir la ciutat"
CEIP Angels Anglada (Figueres)

1r Premi d'Ensenyament de la Fundació Cercle d'Economia
"Tu pots!" IES El Pedró (l'Escala)
elperiódico.cat



"Tablet PC per 5è de Primària"
CEIP Europa Valle de Jinámar, en Las Palmas de Gran Canaria

"Llibres de Text Digitals"
Experiències

"Aprendre a viure"
Trobada a Barcelona d'escoles europees d'educació especial Organitzada per l'Escola de Vida Montserrat (Barcelona)

"Diario de una maestra"
(Una classe de nens de 3 ayss dia a dia)
Izarbe Gil Acín, professora del Col·legi Lucien Briet de Zaragoza, ha començat el projecte "Diario de una maestra". Es tracta de l'elaboració d'un diari en el qual dia a dia es va relatant el treball que realitza a classe. No es tracta només d'un bloc en el que relatar anècdotes de la classe, sinó també (i principalment) d'un espai al qual trobar material didàctic, idees per treballar a classe i facilitar un lloc de trobada per diferents persones de la comunitat educativa.


"Experiències educatives compartides entre els centres de secundària i altres institucions per donar resposta a les necessitats educatives d'alumnes amb risc d'exclusió en el tram final de la seva escolarització obligatòria"

"Incidència dels projectes singulars de secundària en l'èxit escolar i en la inclusió social dels adolescents amb dificultats d'adaptació"


"IV Jornada d'informació i orientació professional: els usuaris"
Ponències

Altres experiències recomanades pel Departament d'Educació de la Generalitat

9 de juliol del 2009

Actes del 25è aniversari del CEIP Marcel·lí Moragas

Des de la xarxa Gavà Educa volem retre un petit homenatge al l'escola Marcel· Moragas, pel fet d'haver commemorat el seu 25è aniversari el mateix dia de la Diada de Sant Jordi. L'escola ha educat un bon nombre d'infants gavanencs des de la seva fundació, l'any 1984, i per celebrar aquesta data especial es va organitzar una festa que els responsables del centre han estat preparant durant mesos. Un himne amb una lletra adaptada, murals, una exposició sobre qui era Marcel· Moragas i sobre la història del centre són només petits exemples de les activitats que s'han portat a terme.


Per altra banda, divendres 19 de juny a la nit va celebrar l'acte de cloenda del seu 25è aniversari. Després d'organitzar actes culturals i lúdics durant tot el curs, aquesta última activitat ha estat potser la més nostàlgica i emotiva, perquè es va organitzar un sopar amb gent que en algun moment ha passat per l'escola: alumnes, professors, pares i mares que formen o han format part d'aquests 25 anys d'història.

Conveni entre Unicef i l'escola Bon Soleil


El col·legi Bon Soleil ha signat un conveni amb Unicef per ensenyar els seus alumnes els valors que regeixen aquesta institució. Daquesta manera l'escola gavanenca passa a formar part del programa Escoles amigues de la infància, la via principal d'Unicef per defendre i promoure una educació dirigida a tots els infants. Els alumnes del Bon Soleil coneixeran la realitat dels nens i nenes dels països més subdesenvolupats i realitzaran accions per ajudar a que millorin les condicions d'aprenentatge d'aquests.

Amb aquesta iniciativa es pretén donar sortida als programes d´acció humanitàries que es treballen a l'escola. Els alumnes han desenvolupat tasques de col·laboració amb escoles del Senegal i Mali; també han realitzat accions solidàries amb Cáritas, i amb la Fundació per a la infància Concepció Juvanteny, entre altres.

Segons el Francesc Pros, director de Batxillerat, "Unicef aporta a la comunitat escolar del centre un recolzament pedagògic d´altíssim nivell. Mitjançant l´acció solidària, els alumnes s´adonen que en el nostre món globalitzat hi ha persones que no tenen garantits: l´alimentació, la sanitat, la vivenda, l´ensenyament, etc. Això, que forma part de la vida quotidiana, saben valorar-ho plenament quan s´adonen que les persones dels països del tercer món no ho tenen, ni tampoc aquelles persones més properes a ells en la distància (en el seu propi barri o ciutat) i que formen part del quart món".

La intenció del Bon Soeil es que els seus alumnes prenguin consciència d´aquesta realitat i desperti la seva sensabilitat per ajudar als més desfavorits. Per això, de cara al futur, es volen presentar com una eina del tot necessària per a la construcció d´un món més just per als nostres fills.

http://cmc-bs.blogspot.com/

Manual escoles amigues de la infància





L'Alcalde va a l'escola

Durant el curs passat es va endegar -en fase de prova i valoració- un nou programa, al qual es podran acollir els centres educatius de Gavà el pròxim curs: "l'Alcalde va a l'escola"

Els objectius són afavorir el coneixement mutu entre l'Alcalde i els joves de la ciutat, potenciar el sentiment de ciutadania entre els escolars i fomentar l'interès per l'actualitat informativa entre els alumnes.

L'activitat consisteix en una sessió d'una hora a la qual l'Alcalde respon tota una sèrie de preguntes o qüestions plantejades pels estudiants i treballades previament a l'aula. Es podran acollir a aquest programa els cicles d'educació primària i secundària de totes les escoles de Gavà.




Fi de curs als centres de Gavà





1 de juliol del 2009

Els Menuts de la Pineda, una llar "responsarbre"

La llar d'Infants Els Menuts de la Pineda ha decidit sumar-se aquest any, i de manera indefinida, a la campanya ResponsARBOLidad: + arbres x un bon clima i plantar arbres per contribuir a lluitar contra el canvi climàtic.

És el primer centre educatiu infantil que recolza aquesta campanya impulsada per l'empresa agroforestal Maderas Nobles de la Sierra de Segura, que insta a empreses, institucions i particulars a calcular, reduir i compensar les seves emissions contaminants mitjançant la plantació d'arbres.

La Llar d'Infants ha assumit el compromís de plantar un arbre per cada nou alumne que es matriculi a l'escola. Per començar, aquest any es plantaran 70 exemplars, que corresponen al conjunt de la comunitat educativa, que inclou els alumnes que es graduen aquest curs i a les professores.

L'arbreda s'ubicarà a Alcaraz (Albacete) en els terrenys de l'empresa de silvicultura ecològica i sostenible Maderas Nobles de la Sierra de Segura, que s'ocuparà de tenir cura durant 40 anys la plantació que passarà a anomenar-se "Bosc dels Menuts" i que anirà creixent amb l'arribada de nous alumnes. L'escola organitzarà cada any una excursió per visitar els arbres i ser testimonis dels seus progressos.

Per altra banda, la reforestació del planeta va ser el tema central de la festa de fi de curs d'Els Menuts de la Pineda, que es va celebrar el passat 20 de juny i que en altres ocasions s'ha dedicat a la diversitat cultural o la sequera. Durant l'acte de cloenda, els nens i nenes van rebre un certificat que els acreditava d'haver plantat un arbre destinat a recuperar el bosc autòcton, un arbre que mentre creix, serà capaç de segrestar de l'atmosfera 300 kg de CO2.

A més a més, la cloenda del curs va aplegar altres d'activitats. A la primera part, la de graduació, s'ha adoptat el tema "Un menut = un arbre" i va anar acompanyada de cançons, xerrades sobre el projecte esmentat i activitats festives. La segona part va consistir en l'anomenada Fira de la Diversitat, a la qual col·laboren els pares i professors, i que enguany es van oferir mostres gastronòmiques i culturals de les 14 nacionalitats i cinc comunitats autònomes que conviuen a la llar d'infants.