27 de maig del 2009

III Fira matemàtica al carrer

Seguint la línia de treball dels dos cursos anteriors, els centres educatius públics de primària i secundària de Gavà i Begues van organitzar el 3 d'abril la tercera fira matemàtica amb els alumnes de 6è i 1r d’ESO.

L’objectiu d’aquesta jornada respon a una tasca de coordinació entre el professorat de primària i secundària dels diferents centres públics i, alhora que posa en pràctica, i de forma lúdica, coneixements matemàtics adquirits a les aules.

Són molts els agents implicats en l’organització d’aquest esdeveniment: alumnat, professorat, direccions de centres, AMPAS, CRP, Inspecció, l’Ajuntament de Gavà i Begues… Com a novetat d’aquesta edició es va dissenyar un espai de participació ciutadana on els vianants podien exercitar les seves capacitats matemàtiques tot practicant ejercicis proposats pels escolars.














































Taller de massatge infantil

El dimecres 13 de maig va tenir lloc l'última activitat del Programa de formació de pares "Escola de Família". A la llar d'infants Josep Pallach es va dur a terme el taller 'Relació entre pares i fills: taller de massatge infantil'. L'encarragada de portar el taller va ser la Valeri Martínez, infermera pediàtrica i educadora de massatge infatil.

El taller, que va tenir una molt bona acollida, es va organitzar en el marc de la semana internacional del Masaje Infantil (de l'11 a 17 de maig). Dita setmana, respon a una iniciativa de la IAIM (Associació Internacional de Massatge Infatil) que ha estat aprobada per tots els països membres i l'objectiu de la qual és dur a terme, durant una setmana a l'any, la promoció i difusió intensiva dels beneficis del massatge infantil a tots els infants.


26 de maig del 2009

Jornada Cívica amb els infants

El dimarts 28 d'abril es va celebrar l'acte de cloenda i exposició dels treballs realitzats en l'activitat dels "senyals cívics". En un acte públic i festiu van participar quasi 1200 escolars de 9 escoles que van penjar els senyals cívics a la Rambla Vayreda i en la Rambla Cases. Més tard van poder gaudir d’una festa amb animació infantil a la plaça Batista Roca. Amb motiu de la celebració d'una jornada cívica a la ciutat, destinada a promoure els valors cívics a les escoles, l'Ajuntament va convidar a tots els infants dels cicles infantil i primària a mostrar el seu compromís amb la ciutat mitjançant el disseny i creació de senyals cívics.

Els professors i professores responsables van dirigir els tallers on els nens i les nenes van dissenyar imatges que tenien com a protagonistes accions representatives de la temàtica -el respecte en l’ús compartit del mobiliari i l’espai públic, la nostra responsabilitat com a ciutadans en relació a la tinença d’animals, la utilització de les papereres, etc... Finalment, cada centre va seleccionar vuit dissenys que es van habilitar per a la seva fixació el mateix dia de la Jornada Cívica al llarg de la Rambla.

L'activitat dels "senyals cívics" s'ha realitzat seguint un dels principis guies establerts al Projecte Educatiu de Gavà: el foment de l’educació en valors, entesa com a pilar bàsic de l’educació de la ciutadania. La línia estratègica 1 del PEC, que potencia dinàmiques actives en l’elaboració de recursos educatius marca en el seu eix 1.1 l’elaboració de campanyes de civisme participatives en què els continguts els aportin la ciutadania. L’activitat “Senyals Cívics” és fruit, doncs, de les propostes que van sorgir del procés participatiu del PEC.


VII Forum de treballs de recerca

Un any més es van exposar oralment els treballs de recerca el 28 d'abril al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, en els actes de celebració del Fòrum a Viladecans, Castelldefels (27 d'abril) i Gavà.

El Fòrum de Treballs de Recerca és una trobada anual on l'alumnat de Batxillerat i, des del curs 2007/08, de Cicles formatius, exposa els seus Treballs de Recerca realitzats durant el curs. En aquest acte assisteixen les seves famílies, companys i companyes, professorat i d'altres persones interessades en observar una mostra de les produccions del món educatiu.

Els objectius que es proposa aquest Forum són potenciar les activitats de recerca realitzades per l'alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius, estimular les habilitats comunicatives de l'alumnat i valorar-ne el seu esforç i encoratjar els centres educatius en la seva tasca educativa.

En la seva setena edició, tots els centres de batxillerat de Castelldefels, Gavà i Viladecans han estat convidats a participar-hi. Els centres educatius van triar entre tots els treballs del seu alumnat els dos que van ser presentats al Fòrum.

Com cada curs, el resum de tots els treballs presentats s'han recopilat en una publicació que es va lliurar a l’alumnat i els centres educatius participants.

25 de maig del 2009

La Tornaboda de Gavà i Viladecans candidata a esdevenir tresor del Patrimoni Cultural Immaterial

L’organització Capital de la Cultura Catalana desenvolupa la Campanya d’elecció dels 10 Tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra, amb la voluntat de promoure, divulgar, sensibilitzar i salvaguardar el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà.

Ens plau informar-vos que la Dansa/Festa de la Tornaboda de Gavà i Viladecans, ha estat escollida com a candidata a esdevenir tresor del Patrimoni Cultural Immaterial en el marc d’aquesta campanya.

Des d’ara mateix i fins el 31 de maig de 2009, a les 12.00 h de la nit, podeu contribuir a que la Dansa/Festa de la Tornaboda de Gavà i Viladecans esdevingui un d’aquest tresors. Ho podeu fer emetent el vostre vot personal i com a entitat, i convencent al major nombre d’amics i amigues possible tot animant-los a que també contribueixin a aquesta campanya emetent el seus vots.

Es poden emetre els vots de dues maneres: mitjançant un SMS o a través d’un formulari de votació que podreu trobar a la pàgina web http://www.ccc.cat/patrimoni.php. Els missatges s’han d’enviar de la següent manera:

Tresor+espai en blanc+número de candidatura (27, en el cas de la Tornaboda de Gavà i Viladecans). Cal enviar-lo al núm. 5523
(Cost del missatge: 1,50€+iva. Aquesta opció només és vàlida a Catalunya)

Us encoratgem a participar en la votació i a fer extensiva aquesta informació a totes les persones interessades en que la nostra festa tradicional arribi a ser un dels tresors de Catalunya i Andorra, alhora que us donem les gràcies per la vostra col·laboració.


22 de maig del 2009

ACTE DE CLOENDA DELS CONTES COOPERATIUS LLACUNA DE LA MURTRA

El passat dimecres 20 de maig va tenir lloc a la plaça de Jaume Balmes l'acte de cloenda dels Contes cooperatius Llacuna de la Murtra 2009. Els relats són fruit del treball en xarxa de gairebé 2.500 escolars de 3r de primària fins a 4t d'ESO i dels seus mestres que, distribuits per nivells, han escrit 30 contes. Es tracta d’un procés de creació cooperativa en el qual un primer grup ha estat l’encarregat de posar el títol, la imatge i la redacció de l’inici del conte, el grup següent s’ha encarregat de la primera part del nus, i així successivament fins a l’últim grup, que ha escrit el desenllaç. Cadascun dels grups participants ha hagut de penjar la seva obra en una prestatgeria digital on tothom qui així ho vulgui podrà gaudir amb la lectura de les creacions dels joves literats de Gavà.

A més de promocionar la capacitat de creació literària amb valors de cooperació, allò que també s'ha volgut fomentar són les relacions entre els diferents agents del món educatiu, apropar els diferents grups generacionals de la ciutat i introduir les entitats del municipi al món educatiu.















CD rom i Llibre viatger

Com agraïment per la seva col·laboració i esforç s’han recopilat tots els contes en un CD rom perquè cada noi i noia que hagi participat en la producció d’aquests disposi d'una còpia com a record de tot el treball realitzat.

A més a més, s’ha creat un "llibre viatger" gegant que l'Alcalde de Gavà Joaquim Balsera va fer l’honor de signar, en el qual han quedat impresos tots els contes cooperatius Llacuna de la Murtra 2009. Aquest llibre es va enriquir el mateix dia 20 amb il·lustracions que pares, mares, fills i filles van pintar en un taller creatiu destinat a les famílies i amenitzat per el Pep Callao. El llibre, que s’enquadernarà, es convertirà en una mostra palpable d’un ambiciós projecte per al foment de la lectura i la creació literària de la nostra ciutat. Serà, sens dubte un molt bon record.




























Altres accions

Però el projecte Llacuna de la Murtra va més enllà. Als contes viatgers s’hi aniran afegint altres accions que, a més de fomentar la creació literaria, afavoriran espais de relació entre el món educatiu, la ciutat i les famílies. Un taller de poesia, una jornada per a la il·lustració i omplir el pati de l’escola de la història i les tradicions de Gavà són algunes de les propostes que veuran la llum a partir del proper curs.

El PEC continua desplagant-se

Totes les accions d’aquest projecte recullen els principis bàsics de les quatre línies estratègiques del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC):

- Dinàmiques actives en l’elaboració de recursos educatius
- Cohesió territorial
- Cohesió ciutadana
- Coordinació i potenciació dels recursos educatius


8 de maig del 2009

PINTEM COM PICASSO

Des de fa dos anys, una comissió d’actes del CEIP Joan Salamero recopila informació i material per treballar un artista amb els alumnes de l’escola (segon cicle d’educació infantil i tots els alumnes de Primària). Al curs d’enguany es va optar pel pintor Pablo Picasso. Després d’haver-lo treballat a classe durant quatre mesos es va fer una sortida al Museu Picasso de Barcelona per veure de primera mà les obres que havien estudiat, treballat i pintat a l’aula.

Aquest projecte educatiu està pensat per integrar l’art a la vida del col·legi i la del alumnat per reforçar les seves habilitats fent ús de l’observació, de la capacitat de fer servir la memòria i del treball en grup mitjançant la comprensió, l’anàlisi i la resolució de problemes.

La finalitat del mateix és donar als alumnes un altre tipus d’eines que els serveixi pel propi desenvolupament personal, aprenent a comunicar-se, a escoltar els altres i a treballar també el llenguatge dels sentits (sensacions, colors, sentiments, formes, etc.). La realització d’aquest projecte ha estat molt positiva per a la vida del centre, perquè va promocionar amb molt èxit el treball col·laboratiu entre professors i alumnes.

Exposem a continuació una petita mostra de l’activitat realitzada.
















Educació infantil

Els nens de P3, P4 i P5 van dibuixar El colom de la pau i Bouquet de flors, dos quadres que són capaços d’estimular l’estat d’ànim mitjançant els colors i que promouen valors com la pau i l’amistat.



El colom de la pau dels Alumnes d'educació infantil del CEIP Joan Salamero i el El colom de la pau de Pablo Picasso.


La versió del Bouquet de flors dels Alumnes d'educació infantil del CEIP Joan Salamero i la pintura original de Picasso.

Cicle inicial

Els alumnes de 1r i 2n de primària van tenir sessions de power point i llibres alhora de realitzar l’estudi previ del pintor. Van treballar especialment trets del cubisme, i també les “cares dobles” típiques de Picasso.





Dona amb llibre. En un primer terme la versió dels alumnes de cicle inicial i, en segon, el quadre original de Picasso.



Dona amb barret. Alumnes de cicle inicial

Cicles mitjà i superior

Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de Primària van haver de llegir el llibre Petita història de Picasso de Fina Duran. A més, van treballar la interpretació de quadres, el seu significat, les diferents èpoques pictòriques de l’artista així com la influència que va rebre al llarg de la seva obra.


Dona flor i la Nena amb vaixell.


Els alumnes de 3r i 4t van treballar el seu autoretrat


Els dos primers són autoretrats dels laumnes de cicle mitjà. La tercera imatge és el Retrat de Dora Maar de Pablo Picasso.

Els alumnes de 5è i 6è van treballar l’autoretrat fent ús de les noves tecnologies mitjançant un programa informàtic que permet dibuixar com Picasso de forma lliure.



El Guernica: com es pot observar a la imatge, la versió dels alumnes del CEIP Joan Salamero va ser estructurada en requadres independents. Cada alumne es va encarregar de pintar un d’aquests tenint com a norma que els colors no podien coincidir als límits del requadre.