8 de maig del 2009

PINTEM COM PICASSO

Des de fa dos anys, una comissió d’actes del CEIP Joan Salamero recopila informació i material per treballar un artista amb els alumnes de l’escola (segon cicle d’educació infantil i tots els alumnes de Primària). Al curs d’enguany es va optar pel pintor Pablo Picasso. Després d’haver-lo treballat a classe durant quatre mesos es va fer una sortida al Museu Picasso de Barcelona per veure de primera mà les obres que havien estudiat, treballat i pintat a l’aula.

Aquest projecte educatiu està pensat per integrar l’art a la vida del col·legi i la del alumnat per reforçar les seves habilitats fent ús de l’observació, de la capacitat de fer servir la memòria i del treball en grup mitjançant la comprensió, l’anàlisi i la resolució de problemes.

La finalitat del mateix és donar als alumnes un altre tipus d’eines que els serveixi pel propi desenvolupament personal, aprenent a comunicar-se, a escoltar els altres i a treballar també el llenguatge dels sentits (sensacions, colors, sentiments, formes, etc.). La realització d’aquest projecte ha estat molt positiva per a la vida del centre, perquè va promocionar amb molt èxit el treball col·laboratiu entre professors i alumnes.

Exposem a continuació una petita mostra de l’activitat realitzada.
















Educació infantil

Els nens de P3, P4 i P5 van dibuixar El colom de la pau i Bouquet de flors, dos quadres que són capaços d’estimular l’estat d’ànim mitjançant els colors i que promouen valors com la pau i l’amistat.



El colom de la pau dels Alumnes d'educació infantil del CEIP Joan Salamero i el El colom de la pau de Pablo Picasso.


La versió del Bouquet de flors dels Alumnes d'educació infantil del CEIP Joan Salamero i la pintura original de Picasso.

Cicle inicial

Els alumnes de 1r i 2n de primària van tenir sessions de power point i llibres alhora de realitzar l’estudi previ del pintor. Van treballar especialment trets del cubisme, i també les “cares dobles” típiques de Picasso.





Dona amb llibre. En un primer terme la versió dels alumnes de cicle inicial i, en segon, el quadre original de Picasso.



Dona amb barret. Alumnes de cicle inicial

Cicles mitjà i superior

Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de Primària van haver de llegir el llibre Petita història de Picasso de Fina Duran. A més, van treballar la interpretació de quadres, el seu significat, les diferents èpoques pictòriques de l’artista així com la influència que va rebre al llarg de la seva obra.


Dona flor i la Nena amb vaixell.


Els alumnes de 3r i 4t van treballar el seu autoretrat


Els dos primers són autoretrats dels laumnes de cicle mitjà. La tercera imatge és el Retrat de Dora Maar de Pablo Picasso.

Els alumnes de 5è i 6è van treballar l’autoretrat fent ús de les noves tecnologies mitjançant un programa informàtic que permet dibuixar com Picasso de forma lliure.



El Guernica: com es pot observar a la imatge, la versió dels alumnes del CEIP Joan Salamero va ser estructurada en requadres independents. Cada alumne es va encarregar de pintar un d’aquests tenint com a norma que els colors no podien coincidir als límits del requadre.