23 d’octubre del 2009

SEMINARI DE FORMACIÓ PER AL PROFESSORAT

SEMINARI FORMATIU DE PARTICIPACIÓ I EDUCACIÓ
AUDIÈNCIA PÚBLICA DE JOVES DE GAVÀ

PRESENTACIÓ

L’Ajuntament de Gavà organitza el seminari formatiu Participació i Educació en el marc del procés participatiu de la cinquena Audiència Pública de Joves de Gavà.

Amb una clara voluntat de facilitar i reforçar el paper del professorat, així com l’impuls de la participació als centres educatius, el treball a les aules de l’audiència d’aquest curs 2009-10 anirà precedit d’aquest seminari, que tractarà la relació entre ambdós conceptes des d’una perspectiva general fins a la seva concreció al grup classe. S’introduiran reflexions i exemples sobre polítiques educatives que proposen vincular els centres educatius amb l’entorn (escola - comunitat) i es presentaran exemples sobre tècniques participa-tives per aplicar en l’entorn de les aules.

També s’integrarà en el marc d’aquesta acció formativa l’eix temàtic central de l’audiència: les noves formes de comunicació i el paper de les xarxes socials, com a eix substantiu que afavoreixi la concreció dels exemples i el seu posterior desplegament per part dels participants vers l’alumnat, que és l’impacte final desitjat.

El seminari consta de 5 sessions, amb una durada total de 15 hores.

Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, segons l’Ordre de 7 de setembre de 1994, per la qual s’estableixen els requisits i el procediment per reconèixer activitats de formació permanent adreçades al professorat (DOGC núm. 1951 - 23.09.1994)


OBJECTIUS

Objectiu general

Abordar la relació entre participació i educació en termes generals i aprofundir en les possibilitats que ofereix l’ús de les metodologies participatives en els centres educatius.

Objectius específics
- Presentar el concepte, les bases i els criteris de la participació aplicats a entorns educatius.
- Introduir debats, reflexions i reptes sobre la relació entre educació i participació.
- Presentar diverses metodologies participatives aplicables als centres educatius i adreçades a motivar la participació de l’alumnat d’educació secundària.Incorporar l’anàlisi d’experiències als continguts teòrics (bones pràctiques).


PROGRAMA

Primera sessió (3 hores)

- Concepte, bases i criteris de la participació i aplicació a entorns educatius. La dimensió educativa de la participació (valors).
- Taller participatiu sobre imaginari, dificultats i respostes davant la promoció de la participació en l’àmbit educatiu.

Segona sessió (3 hores)

- Participació i educació: Els consells escolars, municipals i d’infants. Auditories Públiques de Menors i altres experiències de participació dins dels centres educatius (Plans Educatius d’Entorn, ...).
- Xerrada-debat: Escola i entorn: reflexions, cri-teris, experiències i aprenentatges.A càrrec de Joan Subirats (catedràtic UAB)

Tercera sessió (3 hores)

- Processos participatius en entorns educatius: criteris i reflexions. Conciliar les necessitats sentides i les necessitats normatives. Els rols en participació, criteris per l’organització de processos participatius (fases, arquitectura, ...)
-Xerrada-debat: Comunicació i xarxes socials.(pendent de confirmar el/la ponent).

Quarta sessió (3 hores)

- Moments i dinàmiques per afavorir la participació a l’aula. Orientacions per al treball participatiu amb grups.
- Taller participatiu i Estudi de cas.

Cinquena sessió (3 hores)

- Impuls de la participació en el nostre context (Escola)
- Taller participatiu i Estudi de cas.


MÉS DADES SOBRE EL SEMINARI

Dates
Els dilluns, dies 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre.

Lloc
Sala d’Actes de la Biblioteca Josep Soler Vidal.

Horari
De 17:30 hores a 20:30 hores.

Destinataris
Professorat d’educació primària i secundària.

Cost de la matrícula
La matrícula és gratuïta

Termini i lloc per inscriure’s
Fins al dia 28 d’octubre, a la Unitat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Gavà. Pl. de Jaume Balmes, s/n. Tel. 932639100 (ext. 9450)

Confirmació de plaça
Atès que les places són limitades, es confirmarà la inscripció el dia 30 d’octubre.