3 de març del 2010

“Tallers de llenguatge àudio-visual: vídeo i cinema" fets pels alumnes de l'Escola l’Eramprunyà de Gavà

L'objectiu del taller sempre és fer un curtmetratge, ficció o documental, que sigui creació dels seus participants, de manera que cada curtmetratge realitzat mostra clarament la cultura, les preocupacions, la concepció del món i moltes coses més del grup que participa en el taller. Com la metodologia emprada per a la construcció dels curtmetratges dóna protagonisme creatiu als participants, això afavoreix que el resultat final sigui una representació més o menys fidel del subconscient del grup i la seva cultura.

Els tallers de Gavà s'han realitzat dins el marc de l’intercanvi escolar amb una escola de Garmi, poblat al nord de Mali, a l’Àfrica, perquè els vegin els nens i nenes d'allà. I amb aquest objectiu han estat concebuts, tot prenent consciència del fet de diferència d’idiomes i de costums, dins el projecte de cooperació al desenvolupament “Un Objectiu a Àfrica”. L'activitat es va desenvolupar amb els alumnes de 4t, 5è i 6è la primera setmana de febrer. Un total de 18 hores de formació àudio-visual en tres tallers, un per cada nivell.

La creació dels mateixos es va dur a terme en quatre sessions: el primer dia es va dedicar a la construcció del guió cinematogràfic; el segon a finalitzar el guió, es va preparar el rodatge, les seqüències i localitzacions, a distribuir els papers protagonistes i als assajos; el tercer van fer els diferents rodatges, i; el quart dia es van editar els vídeos.

El dia 11 de Febrer es van presentar els curts dels tallers l'Espai Maragall. Vam passar els tres curts de l'Eramprunyà (4t, 5è i 6è) i el curt realitzat a Garmi, a l'Àfrica. Nens, mestres i familiars presents en van gaudir molt.

Aquests tallers no només han servit per introduir als nens al llenguatge àudio-visual i a la capacitat d'anàlisi i deconstrucció dels films que veuen, sinó que a més ha estat un treball en equip que ha reforçat l'autoestima dels participants, el sentiment de companyonia i l'experiència de crear la seva pròpia pel·lícula.

També és un excel·lent material per fer un intercanvi cultural amb els nens de Mali, ja que es va tenir en compte que ens havien d'entendre sense saber català ni castellà. El resultat és molt visual. Tot això no hagués estat possible sense l'ajuda i suport dels mestres del CEIP l'Eramprunyà, la col·laboració de CCONG i el patrocini de l'Ajuntament de Gavà i de l'Ajuntament de Vilassar de Mar.

Va ser una jornada especial en què van poder compartir aquesta experiència amb tots els nens i nenes de l’escola, des de P3 fins a 6è, amb tots els mestres i els pares dels alumnes creadors dels curtmetratges. I van copsar el seu lligam amb els nous amics de Mali.

A continuació us mostrem els tres vídeos que van realitzar els alumnes gavanencs i el vídeo dels alumnes de Mali: