30 de novembre del 2009

UN OBJECTIU A L’ÀFRICA. INTERCANVI CULTURAL ENTRE GAVÀ I GARMI





“Un objectiu a l’Àfrica” és un projecte de cooperació internacional que es desenvolupa en la comuna rural d’Hombori, a Mali (Àfrica), el tercer país més pobre del món.

Amb la finalitat de difondre i posar a l’abast el món de la imatge en aquella regió, l’estiu passat es va endegar un projecte de desenvolupament formatiu a traves de tallers sobre llenguatge àudio-visual i de projeccions diàries de cinema en diferents poblats de la comuna. D’aquesta manera han començat a apropar-se i apoderar-se d’uns mitjans i d’un llenguatge que fins ara desconeixien o dels que solament eren receptors. Ara començaran a utilitzar el llenguatge àudio-visual ells mateixos per descriure, fer visible i construir la seva pròpia realitat.

Per aconseguir aquesta finalitat i fer més sostenible el projecte, s’ha establert un marc real d’intercanvi cultural i interescolar entre els alumnes del CEIP l'Eramprunyà de Gavà i els alumnes de l'École Fonamentale “Juan González Salmerón” de Garmi, tot amb el recolzament dels seus professors i de tota la comunitat educativa en general. La intenció és crear un pont de comunicació on els emissors i receptors siguin els alumnes i el canal de comunicació la imatge. A través del llenguatge àudio-visual els nens i nenes dels dos continents poden explicar-se com estudien, com juguen, com viuen, com és per ells el món i quins són els seus interessos, tot des de la perspectiva d’una mirada infantil. Pels nostres infants suposarà un treball significatiu d’educació en valors i foment dels drets humans, la pau i la solidaritat. Pels infants de Garmi serà un impuls a la seva voluntat d’aprendre i una capacitació que, ben segur, els ampliarà opcions de futur.

Un projecte en tres fases

El projecte es desenvolupa en tres fases. La primera es va realitzar a Mali els passats mesos de juny i juliol, en què els alumnes de l’escola del poblat de Garmi van veure per primera vegada l’entorn escolar i els nens i nenes del CEIP l’Eramprunyà a través d’un film gravat a casa nostra. De la mateixa manera, els alumnes de Gavà han vist les primeres imatges d’aquell poblat, de la seva escola i dels infants a través d’una exposició interna al CEIP Eramprunyà i de l’exposició àudio-visual i documental de la biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.

Actualment s’ha començat la segona fase, que durarà tot el curs escolar. És la fase on els veritables actors i protagonistes són els alumnes, gràcies a un sistema de correspondències per a la mútua coneixença a nivell personal i cultural, fent ús del llenguatge àudio-visual per a comunicar-se. Hauran de pensar què volen comunicar, enregistrar imatges, seleccionar-les, comentar-les en grup i escriure la intencionalitat. A la vegada, rebran les fotografies que han fet els seus companys de l’altre país, tot un material per investigar, analitzar, interpretar, valorar i fer propostes d’estudi o projectes que podran treballar des d’un enfocament interdisciplinari i col·laboratiu.

A l'última fase tots els participants faran una valoració del que els ha suposat col·laborar en aquesta experiència, exposaran les seves expectatives de continuïtat i els seus projectes personals de canvi. Des del CEIP l’Eramprunyà s’haurà fet un treball transversal durant tot el curs i a tots els nivells sobre els Drets dels Infants i, fruït d’aquest treball i del propi intercanvi, es farà una exposició final. Amb aquest projecte hauran preparat una terra plena de llavors humanes amb voluntat de treballar per ampliar els seus drets, les seves capacitats i les seves oportunitats. A Gavà i a Garmi.

Intercanvi escolar_ Mali_Català from Octavi Royo on Vimeo.



Algunes fotografies de la primera fase del projecte