30 de maig del 2011

A L'ESCOLA, EDUCACIÓ I ESPORT

Els passats dijous 19 i 26 de maig van tenir lloc les segones trobades trimestrals de beisbol i bàsquet. Aquestes activitats s’emmarquen dins d'un nou programa endegat aquest curs, educació i l'esport, en el qual entitats esportives han anat a les escoles públiques (alumnes de 3r de primària) per realitzar sis sessions en horari lectiu i iniciar els infants en les regles, la tècnica i els valors que desenvolupa l’entitat en qüestió. Després de les sis sessions trimestrals s’organitza una trobada dinamitzada per la pròpia entitat.

Degut a l’impacte que te l’esport com a instrument per a la promoció de l’educació i la salut, entre altres aspectes, es creu  necessària una major promoció en l’accés als diferents beneficis que té la pràctica de l’activitat física i l’esport, vinculant-ho també a un projecte de societat més participativa amb el seu entorn més immediat. Sota aquest paraigües, i amb la intenció de profunditzar en l'òptica de l’activitat física, el joc i l’esport com a instruments educatius, s’ha endegat aquest projecte coordinat per l'Ajuntament però que, en part, ja treballaven les escoles.

Els objectius són: 1) Afavorir una pràctica esportiva positiva i continuada en els infants de Gavà; 2) Obrir els centres a altres agents educatius en horari lectiu; 3) Fer ciutat propiciant l'enfortiment de les entitats esportives.

                                            Trobada de beisbol

                                            Trobada de bàsquet

27 de maig del 2011

EL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ TORNA A ACOLLIR UN CURS D'ESTIU DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

 La casa a la prehistòria: cases per als vius, per als déus i per als morts. Una visió des dels orígens.

L'assistència al curs és convalidable per crèdits acadèmics i de promoció docent. A més a més, hi ha disponibles un nombre reduït de places becades. Si algú estigués interessat, cal que es posi directament en contacte amb el Museu de Gavà (Mª Dolors Ávila, telf. 93 263 96 10) abans del 10 de juny. La casa a la prehistoria gavà
 View more presentations from xarxagavaeduca.

23 de maig del 2011

ENGLISH DAY 2011 A GAVÀ




El proper divendres 3 de juny, de 9'30 a 12'30 hores, els alumnes de 6è de primària i de 1r d'ESO seran protagonistes del primer English Day de Gavà. Hi participen els centres públics de primària i secundària. Les activitats es portaran a terme a les escoles Jacme March i Marcel·lí Moragas.

Al llarg del curs, els especialistes d'anglès han treballat conjuntament amb l'objectiu de crear un espai on els alumnes puguin practicar el seu anglès dins un àmbit lúdic i festiu. A través de vint jocs de la més diversa índole, els alumnes -formats per grups heterogenis i dinamitzats per alumnes de 4t d'ESO- mostraran les seves habilitats amb la llengua anglesa. L'objectiu d'aquesta acció és promoure la llengua anglesa i afavorir la  interrelació entre alumnes de diferents centres educatius i nivells escolars. La Coordinadora d'ampa de les escoles públiques de Gavà col·labora proporcionant l'esmorzar als escolars.

19 de maig del 2011

PROP DE 200 PERSONES PROTESTEN PELS RETALLS DEL GOVERN DE LA GENERALITAT EN EDUCACIÓ



La comunitat educativa de Gavà va concentrar-se ahir a la plaça de Josep Tarradellas per dir “no” als retalls que el nou govern de la Generalitat aplica i aplicarà en ensenyament, uns retalls que es tradueixen en una disminució del pressupost ordinari, l’aturada de la construcció de nous centres i la reducció de la plantilla de professorat. Segons es va exposar en aquesta protesta, aquestes mesures significaran, a nivell local, l’aturada del projecte del nou institut Bruguers i el tancament de l’escola Joan Salamero el proper curs.

Durant la manifestació, El col·lectiu de mestres va expressar, en forma de manifest, la seva preocupació per aquestes mesures quan “el nombre d’alumnes no deixa de créixer i cal que els infants i joves estudiïn en barracons. Aquesta situació provoca massificació a les aules, genera la sobreutilització de les instal·lacions dels centres”. El manifest també lamenta “la forta disminució dels diners d’escoles i instituts que ha suposat una pèrdua del 50% del poder adquisitiu de compra, la qual cosa es tradueix en menys neteja i dificultats per pagar els rebuts de llum i aigua. En el cas del centres de primària ha calgut reduir activitats o per contra pujar les quotes per a material a les famílies”.

Els mestres critiquen la reducció de les plantilles per al proper curs quan “s’espera l’arribada de 15.000 alumnes nous, la qual cosa afectarà la qualitat de l’ensenyament perquè es faran menys activitats”. En el text també s’afirma que “ tot i dir que no hi ha diners es constata que no és cert perquè s’atorguen ajuts per a l’ensenyament privat amb l’ampliació de concerts, com ha estat el cas de la nova línia creada al xaloc de l’Hospitalet o el compromís de finançar, amb diner públic, centres de batxillerat privats”.

la Federació d’AMPAS de la ciutat, de veu de la seva presidenta, Rosa Espligares, va llegir un manifest en el qual s’expressa que “l’educació és un dret universal i un bé públic, al qual tota la ciutadania té dret a accedir-hi en condicions de gratuïtat, igualtat i qualitat, perquè tothom tingui les mateixes oportunitats”. El manifest afirma que “amb l’argument de la crisi s’està atacant sistemàticament l’ensenyament públic amb tancaments de grups, augment de les ratios a les aules, massificació, reducció de pressupostos per al manteniment dels centres, retallades de recursos educatius, plantilles de professorat insuficients i disminució de tots els professionals d’educació”. El text demana que “la inversió en educació sigui prioritària i s’aturin les retallades indiscriminades”. En el cas de Gavà s’exigeix que “es mantingui oberta l’aula que tenia assignada el Jacme March per a P3, que el curs vinent no es tingui en compte una zona única per al centre públic de Gavà Mar, que no es tanqui l’escola Joan Salamero i que es construeixi ja l’Institut Bruguers”.

Font: el bruguers digital

17 de maig del 2011

REIVINDICACIONS EDUCATIVES I LABORALS A LA FESTA PER A UNA SOCIETAT INCLUSIVA 2011

Com ja vam anunciar, el passat 7 de maig es va celebrar a Vilanova i la Geltrú la Festa per a una societat inclusiva, que estava coorganitzada per l'entitat gavanenca Associació SUPORT i a la qual van participar més de cent entitats entre ampa, esplais, llar d'infants, escoles, instituts, biblioteques, colles de castells, grups musicals, fundacions i associacions diverses. Us passem un tast del que va ser la festa. Felicitats a tothom!


16 de maig del 2011

L'INSTITUT EL CALAMOT FINALISTA DEL PREMI ENSENYAMENT CERCLE D'ECONOMIA 2011



La fundació Cercle d'Economia va decidir atorgar la condició de finalistes del Premi Ensenyament Cercle d'Economia de l'any 2011 a cinc candidatures dels seixanta-un projectes presentats. Aquest any, l'Institut El Calamot de Gavà és finalista.

El proper dimarts 17 de maig, a les 18 hores, a la seu del Cercle d'Economia, tindrà lloc l'acte en el qual es farà públic quines de les cinc candidatures reben el primer i segon Premi Ensenyament Cercle d'Economia 2011.

Aquest premi vol esdevenir un punt de trobada dels professionals que estan participant activament en la millora de l'ensenyament a Catalunya. De tal manera que, el reconeixement social i professional de les experiències reeixides en la millora dels projectes de centre i de les seves direccions és un aspecte central de la convocatòria del Premi.

L'acte comptarà amb la conferència del Professor Gosta Esping-Andersen, que va participar en la posada en marxa del Premi.


LES ESCOLES PÚBLIQUES DE GAVÀ DECIDEIXEN FER CONCENTRACIONS CADA DIMECRES COM A PROTESTA A LES RETALLADES DEL GOVERN

Les concentracions, que ja van començar la setmana passada, es repetiran cada dimecres a la tarda, coincidint amb les protestes contra les retallades sanitàries que està aplicant el nou govern de la Generalitat.

                        Professors del Marcel·lí Moragas protestant contra les retallades de la
                                Generalitat a la porta de l'escola.

Els membres de la comunitat educativa Gavà han sortit al carrer per protestar contra les retallades, que en matèria d’educació, està duent a terme el govern autonòmic i per reclamar un ensenyament públic i de qualitat. La directora de l’escola Eramprunyà, Isabel Jiménez, considera que “no són concebibles les retallades que el Departament d’Educació està fent en el professorat i en el pressupost econòmic. Apostem per un ensenyament públic de qualitat”.

Jiménez precisa que “no sabem si el curs vinent serà pitjor, però tenim la certesa que aquesta política de reduir pressupost continuarà perquè ho han manifestat obertament . A més, hores d’ara, ja hem vist una retallada global de 15.000 professors i sabem que el curs vinent s’incorporaran 15.000 alumnes més a les aules, la qual cosa repercutirà, forçosament en la qualitat de l’ensenyament”.

Jiménez explica que la setmana passada ja van organitzar una protesta pel voltants del col·legi i que la idea és continuar sortint al carrer per protestar, i “ho volem fer coordinadament amb la resta de centres per tenir més força”. Alhora també aposten per unir-se a les concentracions setmanals que els veïns fan contra els retalls en la sanitat pública.

Font: el bruguers digital

11 de maig del 2011

PREINSCRIPCIÓ CURS 2011-12 PELS CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ I SUPERIOR A GAVÀ

Tots aquells que vulguin realitzar un Cicle Formatiu de Grau Mitjà pel curs 2011-12 poden fer la preinscripció des de dia 9 de maig i fins el proper dia 20. El termini per aquells que vulguin fer un Grau Superior comença el dia 23 de maig i acaba el 3 de juny. Podeu trobar tota la informació als dos centres educatius que imparteixen aquests ensenyaments a Gavà.

Instituit El Calamot
Acadèmia Núria

Informació relacionada:
Tota la informació sobre els ensenyaments post-obligatoris a Gavà

Més informació sobre ensenyaments professionals:
Departament d'Ensenyament

CONTES COOPERATIUS LLACUNA DE LA MURTRA


En total han pres part en aquesta edició 3.351 escolars de 3r de Primària a 4t d’ESO de tots els centres públics i concertats de Gavà. També han pres part alumnes dels dos Plans de Transició al Treball (PTT), i entre tots plegats han escrit 41 contes fruit del treball en xarxa. El nombre de participants suposa un rècord i a més incrementa en 259 el total de l’edició passada. També s’han aconseguit quatre relats més que l’any passat, 41 en total, uns contes que, enguany, posen l’èmfasi en els valors de ciutat que evidencien la bona convivència, la proximitat vers els altres, la confiança, el respecte, la justícia, l’esperit d’ajuda i el compromís amb les persones que ens envolten. El procés de creació dels contes partia d’un primer grup, encarregat de posar el títol, la imatge i de redactar l’inici. El grup següent s’ha encarregat de la primera part del nus, i així successivament fins a l’últim grup, que ha escrit el desenllaç. L’ordre de participació en les narracions s’ha decidit per sorteig.

Festa de cloenda

Dimarts 10 al matí, uns 1.200 alumnes dels col·legis públics i concertats de Gavà han participat a la plaça Jaume Balmes en la festa de cloenda d’aquesta iniciativa literària. Els nens han pres part en la creació col·lectiva d’un mural representatiu sobre els camins escolars i, a través de targetes, dibuixos, desitjos, etc., han posat de manifest la seva visió sobre aquests itineraris segurs i els valors que representa aquesta iniciativa, que pretén recuperar l’espai públic com a indret per conviure, per passejar, i per gaudir. La festa ha inclòs una activitat més lúdica que, tot i això, ha potenciat l’essència i la filosofia del treball en equip i en xarxa dels contes cooperatius: una coreografia grupal “body percussion”.

Vídeo de la notícia (fins el minut 4:30) aquí
Més informació: el Bruguers digital


Algunes postals






CELEBRACIÓ DEL DIA D'EUROPA 2011 AL BON SOLEIL

Com ja és tradicional, el dia 9 de maig se celebra el dia d'Europa i la xarxa d'escoles internacionals de Barcelona celebra una jornada lúdico-esportiva amb l'objectiu de reivindicar els valors de la solidaritat i la integració, valors que haurien d'estar més incorporats a la nostra cultura europea.

      

6 de maig del 2011

PREINSCRIPCIÓ PTT A GAVÀ 2011-2012

FESTA DE L'EDUCACIÓ 2011

PREINSCRIPCIÓ LLARS D'INFANTS PÚBLIQUES CURS 2011-12



El procés de preinscripció pel curs 2011-2012 va començar el passat 3 de maig i finalitzarà el 13 de maig. La llista d'alumnes admesos es publicarà l'1 de juny i la matrícula podrà efectuar entre el 6 i 10 de juny.

La sol·licitud s'ha de presentar preferentment a la llar d'infants que es demana en primer lloc, però també es pot presentar a l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) en horari de registre de l'Ajuntament.

Tots els nens i nenes de 0 a 3 anys, nascuts entre els anys 2010 i 2011, poden fer la preinscripció en una llar d'infants sufragada amb fons públics. L'edat mínima que han de tenir per accedir és de 16 setmanes el dia 1 de setembre de 2011. Una de les premisses principals és que només es pot fer una sol·licitud per les dues llars d'infants públiques de Gavà.


Llar d'infants Josep Pallach 

Llar d'infants Rosaura Terrades

Més informació: web del Departament de la Generalitat

COMENCEN LES OBRES DE LA PRIMERA LLAR D'INFANTS MUNICIPAL

L’immoble, que s’aixecarà al barri de les Bòbiles, combinarà l’equipament educatiu amb 79 habitatges públics de lloguer per a joves i un Centre Cívic.



Aquesta setmana ha arrencat la construcció del primer edifici rotacional de Gavà, un immoble ubicat al carrer de la Llenya al costat de l’aparcament del parc del Mil·lenni. El solar va ser cedit per l’Ajuntament a la Fundació Família i Benestar Social que és l’encarregada de la construcció i de la posterior gestió de l’edifici.

L’actuació s’executarà en dues fases. A la primera, de 16 mesos, es construiran els habitatges i els tancaments de la llar d’infants. A la segona fase, d’aproximadament 6 mesos, es farà la distribució i els acabats de l’equipament.

El conjunt edificat tindrà 6.347 metres quadrats repartits en planta baixa, tres plantes i soterrani. A la planta baixa s’ubicarà la llar d’infants, amb una superfície construïda de 1.052 metres quadrats, un gran porxo de 855 metres quadrats i un espai destinat a centre de barri, a centre cívic, de més de 404 metres quadrats.

La llar d’infants

A la planta baixa de l’edifici s’ubicarà la primera llar d’infants de titularitat municipal de Gavà, que tindrà dues línies i oferirà un ampli programa de serveis d’atenció als pares i de relació pares-infants. L’equipament disposarà de dues parts diferenciades i complementàries amb un total de més de 1.000 metres quadrats d'espais. Al bloc nord hi haurà les aules, dues per cada franja d’edat: de 0 a 1 any, d'1 a 2 anys, de 2 a 3 anys, totes elles amb àmbits diferenciats d’higiene i descans. A més, les aules per a infants de 0 a 1 any disposaran de biberoneries. En aquest bloc de l’edifici també se situarà un magatzem per a materials i els vestuaris per als professors.

Al bloc sud de l’edifici hi haurà les sales polivalents de psicomotricitat, així com els espais en què mares i pares podran compartir estones de joc dirigit i de lleure i la sala de jocs, totes amb accés directe al pati. En aquest bloc també s’hi ubiquen la seu de l’Associació de mares i pares d’alumnes (AMPA), amb accés independent fora d’horari escolar; la sala d’assessories especialitzades destinada a assessories psicològiques, pedagògiques i logopèdiques que puguin ajudar els pares i mares i tutors a orientar l'acció educativa vers els seus fills i filles, el despatx del director/a, el menjador dels professors i els lavabos. En aquest àmbit de l’equipament també s’inclouen la cuina i espais per a les instal·lacions.

La llar d’infants comptarà amb un pati exterior de més de 1.300 metres quadrats que estarà dividit en dues zones. Una zona central on s’ubicaran els jocs i que serà de paviment de cautxú i una zona d’arbres amb paviment de sauló, situada al costat sud del jardí per crear una zona d’ombra que quedi una mica més privatitzada de la visió exterior.

Més informació: el bruguers digital

5 de maig del 2011

LA FESTA DE L'EDUCACIÓ 2011 PREMIA LA DEDICACIÓ DELS PROFESSIONALS I TRES PROJECTES D'ENTITATS GAVANENQUES


Aquesta Festa de l’Educació, celebrada dimarts 3 de maig a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Gavà, pretén ser un punt de trobada per tota la comunitat educativa gavanenca, a l’hora que s’aprofita per premiar tant a persones individuals com a entitats i centres educatius. L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, qui va presidir l’acte, va agrair, en la seva intervenció, la tasca dels docents, gràcies als quals “els gavanencs i gavanenques es poden formar i gràcies als quals es pot construir i fer avançar Gavà”. Balsera ha reconegut, novament, que l’educació esdevé una de les seves “principals preocupacions i prioritats” i ha valorat molt positivament “els passos endavant que en els darrers anys s’han fet gràcies a la implicació de tots i totes a través del Projecte Educatiu de Ciutat”. El batlle ha admès, però, que “aquest progrés no ha pogut ser tan ràpid com seria desitjable per culpa de la crisi que patim” però que “malgrat tot s’han fet coses i cal seguir avançant. No ens podem aturar” proba d’això és “el projecte de nova escola bressol pública, les obres de la qual tot just comencen ara a la zona de les Bòbiles i que esdevindrà la primera llar d’infants municipal de la ciutat”. Balsera ha explicat que l’educació i les persones que treballen en el seu benefici “són una peça clau del present, i sobretot el futur de la ciutat i per això vull dedicar-vos paraules d’agraïment” i que el PEC ha estat una eina molt profitosa.

Tres projectes educatius han estat reconeguts en els premis Qualitat Educativa de Gavà. Un dels projectes premiats ha estat el del grup de Treball d’Educació Física de les escoles d’Educació Infantil i Primària públiques de Gavà. Aquest col·lectiu realitza des de fa 13 anys unes trobades lúdico-esportives que afavoreixen la pràctica esportiva, la coeducació, la integració, i el gust per una vida saludable. Un segon projecte reconegut pel seu valor educatiu ha estat 7 en blanc de l’Esplai El mamut d’Ausias March. Es tracta d’una proposta innovadora d’oci per a joves i adolescents que en plena crisi econòmica entenen l’oci com un dret i no com un luxe. El projecte oferta tot un seguit d’activitats relacionades amb temes socials, culturals, artístics, lúdics, i esportius. El director de l’Esplai El mamut, Xavier Duart, assegura que ”aquest reconeixement ens dona molta força com a entitat, i reforça una proposta d’oci alternatiu que necessita la ciutat de Gavà. La nostra tasca educadora és en el temps de lleure, i és educació en valors”. El tercer projecte premiat ha estat per la Setmana de la Diversitat de l’Escola Immaculada Concepció. Es tracta d’una iniciativa que es porta realitzant des de fa cinc anys sota el lema “Tots som diferents, tots som importants”. La proposta és una estratègia metodològica que ofereix suport de forma directa en la resposta educativa dels alumnes amb necessitats educatives especials. Una ajuda que suposa millorar les condicions de l’entorn on es porten a terme les intervencions educatives. El projecte configura el centre en escola inclusiva i té per objecte sensibilitzar a tot l’alumnat i donar a conèixer l’àmbit de les persones amb discapacitat. La directora de l’Escola Immaculada Concepció, Maria Jesús Rodríguez, es mostrava molt contenta per aquest reconeixement: “el projecte és el treball seriós de molts professors que demostren el seu compromís amb la integració dels alumnes, i és una tasca de molta voluntat”.

Els Premis de Qualitat Educativa són atorgats pel grup impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat, PEC, que ha estat treballant en la proposta i concreció dels segons Premis de Qualitat Educativa dins el marc dels Premis Gavà Educa. Uns guardons que també han fet un reconeixement a nou persones per la seva llarga dedicatòria professional en els centres educatius de la ciutat. Un d’aquests premiats és Manuel Jimeno, que ha estat professor durant els darrers 12 anys en el col·legi Santo Angel, i que veu aquest premi com “un reconeixement molt il·lusionant perquè, tot i que a nivell social sempre es diu que l’ensenyament és una professió reconeguda, després a la pràctica no sentim això”.

Els Premis Gavà Educa reconeixen també la trajectòria d’escoles i entitats que compleixen 25 anys de servei en el món educatiu gavanenc. Enguany s’ha optat per donar aquests premis al Club Atletisme Gavà i a l’IES El Calamot. El director tècnic del Club Atletisme Gavà, Sergi Sierra, es va mostrar força content per aquest reconeixement a la tasca feta per tots els que han passat per l’entitat en aquests anys: “el premi és en realitat a la trajectòria d’un equip que fa poc dirigeixo jo però que representa 25 anys d’un projecte educatiu i atlètic a Gavà, i jo crec que això es mereix un premi”. De la seva banda, el cap d’estudis de l’IES Calamot, Marco Berenguer, va destacar que el premi és un reconeixement “a una trajectòria de 25 anys i a la gent que treballa en el centre per les coses que es fan, per l’educació, pels joves, i pels ciutadans de Gavà”.

En l’acte d’entrega d’aquests premis, celebrat dimarts 3 de maig a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Gavà, també es van explicar les conclusions del Tercer Fòrum del Projecte Educatiu de Ciutat. Una iniciativa que s’ha comparat a un arbre, on les arrels són els valors i principis, el tronc l’organització del PEC, i les branques els impactes i resultats que ha produït el projecte al llarg dels seus 4 anys de vida.

La Festa de l’Educació va despertar molta expectació entre la comunitat educativa de Gavà. La sala de plens es va omplir de gom a gom de mestres, integrants d’AMPAS i d’altres persones relacionades de forma directa amb la docència a la nostra ciutat.

Font: el bruguers digital

4 de maig del 2011

FESTA PER A UNA SOCIETAT INCLUSIVA

El proper dissabte 7 de maig, a Vilanova i la Geltrú, es durà a terme la Festa per una societat inclusiva. Hi col·laboren centres, entitats i ciutadans i ciutadanes de la comarca del Garraf  i de la nostra ciutat, donat que la jornada està coorganitzada per l'entitat de gavanenca Associació SUPORT.

Festa per una societat inclusiva